Ένα παραμύθι για μεγάλους.

Το ξεκίνημά μας έγινε ξαφνικά… Ήταν η αυθόρμητη απόφαση ενός μάγειρα με μεράκι, όνειρα, λίγο φευγάτου και συνάμα, λιγάκι απογοητευμένου από τις πρακτικές και την προχειρότητα των εστιατορίων διανομής γευμάτων!

Ο μάγειρας της ιστορίας μας, τον καιρό εκείνο, αντιμετώπιζε τις ορέξεις μιας εγκύου συζύγου. Εγκυμονούσα και μονίμως νυσταγμένη η σύζυγος, δεν είχε κουράγιο ούτε ένα φαγητό να μαγειρέψει και κατέφευγε στις τηλεφωνικές παραγγελίες… Είς μάτην όμως, καθώς οι ορέξεις της δεν ικανοποιούνταν, ούτε στον ελάχιστο βαθμό!!! Τι να κάνει λοιπόν ο φτωχός μας μάγειρας, τις υποσχέθηκε «γεύσεις κι αρώματα…»

Και μια μέρα της είπε: «Καλή μου, δεν έχω πλούτη και παλάτια να σου τάξω… Μήτε προίκες και ταξίδια σε χώρες ξωτικές… Εγώ, Σερραίος είμαι στην καταγωγή, μεγαλωμένος στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και το μόνο που ξέρω, είναι να μαγειρεύω καλά… Τι θα ‘λεγες ν’ ανοίγαμε ένα μικρό εστιατοριάκι, να σου μαγειρεύω κάθε μέρα τ’ αγαπημένα σου και να τα τρώει κι ο κόσμος… Και που ξέρεις, αφού αρέσουνε σ’ εσένα τόσο πολύ, μπορεί ν’ ακολουθήσουν κι άλλοι…»

Κάπως έτσι κι έγινε… Με αφορμή μια εγκυμοσύνη και κάποια άλλα περιστατικά που δεν αρμόζει ν’ αναφερθούνε από το δημόσιο τούτο βήμα, ξεκίνησε ο Μελίλωτος τα μαγειρέματά του! Και μπήκε στην κουζίνα κι η πεθερά του μάγειρά μας και έπιασε κι αυτή με το μακεδονίτικο χεράκι της τις κουτάλες… Κι όταν πια γέννησε η σύζυγος, πήγε κι αυτή στο εστιατοριάκι για να βοηθήσει και…να είναι κοντά στις κατσαρόλες με τις γεύσεις που της είχε τάξει ο καλός της!

Οι στόχοι μας

Ο μεγαλύτερός μας στόχος στο Μελίλωτο δεν είναι η Γεύση! Και κυρίως, δεν είναι η εύκολη γεύση! Γιατί είναι εύκολο να πετύχεις μια γεύση που ν’ αρέσει στους πολλούς. Χρειάζεσαι απλά μια κρέμα γάλακτος με πολλά λιπαρά, ποικιλίες παχιών τυριών και έτοιμα μείγματα μπαχαρικών. Κι αν μπορείς να πας και λίγο παραπέρα, χρειάζεσαι ίσως λίγη «εντύπωση»: μαύρη τρούφα, ίσως…

Στόχος μας στο Μελίλωτο είναι το υλικό! Και φυσικά η καλή τεχνική μαγειρέματος! Κι έτσι, επιτυγχάνεται η γεύση!
Αναζητούμε την χαμένη μας υγεία!

Ψάχνουμε να βρούμε χόρτα μέσα στην Αθήνα κι όταν οι θείες και οι θείοι απ’ το χωριό πάνε και μαζεύουν χόρτα στο βουνό, τους ζητάμε και μας τα στέλνουν!

Όταν οι φίλοι μας έχουν ελαιόλαδο από χωράφια που δεν ραντίστηκαν ποτέ, τους αγοράζουμε όλη την παραγωγή.

Όταν η γιαγιά έρχεται από το χωριό στη Δράμα, για να βγάλει το χειμώνα στο θερμό κλίμα της Αθήνας (μιας και εκεί ψηλά, κοντά στο Νευροκόπι, το κρύο της κάνει κακό στην υγεία της) μας φέρνει από τους συγγενείς γίγαντες και φασόλια… Αλλά και γλυκά του κουταλιού με σύκα και άλλα φρούτα από το μπαχτσέ, τα οποία φτιάχνει με τα χεράκια της! Κι άμα την βρούμε και στο κέφι, μας ανοίγει και φύλλο και μας φτιάχνει την πιο τέλεια γλυκιά κολοκυθόπιτα με καρύδι που υπάρχει!

Φίλοι μας ψαράδες στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας βγαίνουν για ψάρεμα κι αν έρχεται και κάποιος κατά δω, μας φέρνουν καλό κι ολόφρεσκο ψαράκι!

Οι κουμπάροι μας στα Κύθηρα, μας στελνουν όλο το καλοκαίρι ζαρζαβατικά και φτιάχνουμε μοσχοβολιστά τουρλού κατσαρόλας!

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια συμβαίνουν στο Μελίλωτο! Και στόχος μας είναι, να καταφέρουμε κάποια στιγμή, να μαγειρεύουμε μόνο με τέτοιας ποιότητας προϊόντα! Γι’ αυτό, αν έχετε συγγενείς και φίλους στο χωριό που δεν επιθυμούν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε χονδρεμπόρους και γνωρίζετε την ποιότητα των προϊόντων τους, φέρτε τους σ’ επικοινωνία μαζί μας.

Στο εστιατοριάκι μας, όλα τα καλά χωράνε!

Η φιλοσοφία μας

Στην κουζινα του Μελίλωτου, είμαστε όλοι παιδιά του χωριού. Μεγαλώσαμε με προιόντα που είχαν αρώματα και αυθεντική γεύση. Στα φαγητά μας. έμπαινε σάλτσα με ντομάτες από τον μπαχτσέ, τις οποίες μάζευε η γιαγιά Αύγουστο και Σεπτέμβρη μήνα, τις έλιωνε, τις έβραζε με λίγη ζαχαρίτσα (φυσικό συντηρητικό), τις έβαζε σε βάζα και είχαμε σάλτσα για όλο το χειμώνα! Μας ήταν δύσκολο λοιπόν, να προσαρμοστούμε στα δεδομένα μιας μεγάλης πόλης. Έτσι, με νοσταλγία γι’ αυτά που χάσαμε, αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε – αν μη τι άλλο- να πλησιάσουμε τις παιδικές μας γεύσεις! Και θέσαμε κάποιους κανόνες:

Δεν χρησιμοποιούμε βελτιωτικά γεύσεων, ύποπτα, για εμάς, σκευάσματα και σκόνες.

Δεν χρησιμοποιούμε ούτε αφυδατωμένους ζωμούς σε σκόνη, γιατί μας μυρίζουν συντηρητικό. Για την καλύτερη γεύση των φαγητών μας, παρασκευάζουμε δικούς μας ζωμούς με φρέσκα υλικά. Υπάρχει πάντα μία τεράστια κατσαρόλα που σιγοβράζει στην κουζίνα μας και μας πιάνει το ένα μάτι, το οποίο δεν μπορούμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε, αλλά δεν μετανιώνουμε! Θα ήταν οικονομικότερο να αγοράζαμε σκόνη και να διαλύαμε μια κουταλιά σε δέκα λίτρα νερό, αντί να ψιλοκόβουμε λαχανικά και να τα σιγοβράζουμε όλη μέρα, αλλά μετά δεν θα το τρώγαμε εμείς ένα φαγητό το οποίο θα ήταν μαγειρεμένο με αυτό το ζωμό!!! Οπότε δεν το παρασκευάζουμε ούτε για εσάς!

Δεν χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων. Τα φαγητά μας διατηρούνται ζεστά σε μπαίν μαρί. Άν κάποιο φαγητό χρειάζεται ζέσταμα, μπαίνει παραδοσιακά στο φούρνο ή σε τηγάνι με τον δικό μας, χειροποίητο ζωμό

Μαγειρεύουμε αποκλειστικά και μόνο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αγοράζουμε ολόκληρη την παραγωγή συγγενών, φίλων και γνωστών, για τους οποίους γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ραντίσει τα χωράφια τους. Όταν δε, ξεμένουμε από τα δικά τους (γιατί ξοδεύουμε τεράστιες ποσότητες), τότε απευθυνόμαστε σε προμηθευτή μας και αγοράζουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τον Αποκορώνα Σφακίων.

Το ελάχιστο βούτυρο που διαθέτουμε, το χρησιμοποιούμε μόνο στα γλυκά μας και αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί και κάπου αλλού, αναγράφεται στον κατάλογο! Καμιά φορά δε, χρησιμοποιούμε και στάκα.

Τα κρέατα και τα πουλερικά μας είναι νωπά. Κάθε μέρα παραλαμβάνουμε φρέσκα προϊόντα.

Όλες οι σαλάτες μας παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας, με εξαίρεση την σαλάτα Γης, η οποία, λόγω του ότι περιέχει πολλά λαχανικά και απαιτεί χρόνο, παρασκευάζεται κάθε πρωί. Κάθε σαλάτα μπαίνει σε μπόλ με την βινεγκρέτ της και ανακατεύεται ελαφρά, προκειμένου να υπάρχει ομοιογένεια και γεύση σε κάθε μπουκιά. Αν θέλετε να την φάτε αργότερα, μπορείτε να μας ζητήσετε να τοποθετήσουμε την βινεγκρέτ σε χωριστό μπολάκι.
Μας αρέσουν πολύ τα Ελληνικά προϊόντα και θεωρούμε πως αρκετά είδη είναι, έως και καλύτερα από τα εισαγωγής! Ιδιαίτερα απο τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην χώρα μας, το είδαμε και σαν υποχρέωσή μας να θέσουμε έστω και ένα απειροελάχιστο λιθαράκι στην τόνωση της Ελληνικής και της τοπικής κοινωνίας. Βρίσκουμε λοιπόν προϊόντα από μικρές βιομηχανίες και μικρούς παραγωγούς. Στον Μελίλωτο, θα γευτείτε Ελληνικά ζυμαρικά, Ελληνικά κρέατα και λαχανικά και πολλά Εληνικά τυροκομικά! Και η λίστα θα αυξάνεται όσο συνεχίζουμε να ψάχνουμε…

Κάθε μέρα μαγειρεύουμε διαφορετικά φαγητά και κάθε απόγευμα τελειώνουν. Το στοίχημά μας είναι να μην περιφέρεται ένα φαγητό στα ψυγεία μας τρεις μέρες και τρεις νύχτες… Ίσως να είναι δυσάρεστο το γεγονός να καλείς σ’ ένα εστιατόριο για να φας με όρεξη το φαγητό που βλέπεις στον κατάλογο απο το πρωί και να σ’ ενημερώνουν ότι έχει τελειώσει, αλλά τουλάχιστον, είσαι σίγουρος ότι την επόμενη μέρα, θα φας φρέσκο φαγητό! Έχουμε καθιερώσει λοιπόν την κράτηση, στα μαγειρευτά φαγητά, για να μην χάνετε τ’ αγαπημένα σας. Μας τηλεφωνείτε το πρωί, μας λέτε τι μαγειρευτό φαγητό θέλετε και τι ώρα το θέλετε. Όσο πιο νωρίς καλέσετε, τόσο καλύτερα, προκειμένου να υπάρχει.


Αξίζει να δείτε ακόμη: